Jedz zdrowo! :)

10 NAJZDROWSZYCH WARZYW

 

10. Kapusta (surowa, gotowana, kiszona)

Zdrowotna moc: 62,49

Przez Jana Brzechwę i jego „kapusta – głowa pusta” lekceważona. A prawda jest taka, że mamy zdrowotny skarb dostępny w każdym warzywniaku. Smakuje i pomaga.

9. Sałata rzymska (surowa, smażona)

Zdrowotna moc: 63,48

Przypomina kapustę pekińską, ale jest od niej bardziej delikatna i – z pełnym szacunkiem – lepiej smakuje. Dość powiedzieć, że to właśnie ona w oryginale jest podstawowym składnikiem słynnej sałatki Cezara.

Zawiera luteinę chroniącą oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, witaminy A, C i z grupy B oraz kwas foliowy – szczególnie ważny podczas ciąży. Myć krótko, jak wszystkie sałaty.

8. Pietruszka (gotowana, surowa)

Zdrowotna moc: 65,59

I korzeń, i natka są doskonałe i w kuchni bezcenne. Natka ma 2 razy więcej wit. C niż cytryna; tony potasu z żelazem i olejki eteryczne maskujące np. zapach czosnku. A bez korzenia nie ma rosołu.

7. Sałata masłowa (surowa)

Zdrowotna moc: 70,73

W USA je się ją dla zdrowia, we Włoszech dla urody, a we Francji dla smaku. I każdy powód jest dobry. Znosi nieskończoną liczbę dodatków, ale nie lubi być polana sosem zbyt wcześnie. Lepiej dowiedz się, jak przyrządzać najlepszą sałatę.

6. Cykoria (surowa, gotowana, smażona)

Zdrowotna moc: 73,36

Zmniejsza wchłanianie tłuszczów, ma mało kalorii, poprawia cerę, oczyszcza z toksyn i przyspiesza metabolizm. Ciągle masowo niedoceniana, a szkoda, bo świetna.

5. Szpinak (surowy, gotowany, pieczony)

Zdrowotna moc: 86,43

Przez lata zmora naszych stołówek, ale to na szczęście przeszłość. Chroni przed miażdżycą i obniża ciśnienie. Jeżeli po opłukaniu wrzucisz liście do wody z lodem, zachowają kolor.

4. Burak ćwikłowy (gotowany, pieczony, kiszony)

Zdrowotna moc: 89,08

Zdrowotna siła buraka jest znana naukowcom od dawna: działa przeciwnowotworowo, poprawia jakość krwi i odporność, obniża cholesterol. Wypróbujcie sok z surowego – cudo!

3. Boćwina (surowa, gotowana)

Zdrowotna moc: 89,27

Burak liściowy minimalnie wyprzedził buraka ćwikłowego. Po odcięciu łodyg świetnie pasuje do sałatek na surowo, a na ciepło przygotowuje się go podobnie jak szpinak.

2. Kapusta pekińska (surowa, gotowana)

Zdrowotna moc: 91,99

Tu też niespodzianka, bo chyba nikt nie stawiał na poczciwą pekińską. A było przecież za co: już pół szklanki surówki z posiekanej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A odpowiedzialną za stan naszych zębów, kości, włosów, skóry, oczu i paznokci. Warto, bo jej niedobór to jakiś koszmar: od trądziku, przez łuszczycę, na łysieniu plackowatym kończąc. Auć...

1. Rukiew wodna (surowa, gotowana)

Zdrowotna moc: 100

Największa sensacja i bohaterka rankingu, warzywna Justyna Kowalczyk, bogini zdrowia i urody, 100 na 100 punktów! Badania potwierdziły, że jej regularne jedzenie spłyca zmarszczki, poprawia stan skóry, wątroby, trawienie, samopoczucie i zmniejsza ryzyko nowotworów. Można ją sobie wyhodować na parapecie lub w ogródku, bo nie wszędzie jest dostępna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TŁUSZCZE

 

 Tłuszczowa encyklopedia:

Jak czytać etykiety

  • Język wroga
    Tłuszcze trans to inaczej uwodornione (lub częściowo). Widzisz ten napis? Nie jedz.
  • Uwaga, light!
    Ten napis wcale nie oznacza, że coś jest zdrowe. Tłuszcz często zastępuje się cukrem.
  • Tłuszcz to tłuszcz
    Im tłuszcz bliżej początku listy składników, tym więcej go w daniu. Uważaj więc na kalorie.
  • Sprawdzaj daty
    Nierafinowane oleje roślinne mają krótki okres przydatności: nie kupuj ich na zapas. 

 

 

 

 

 

 

 

Co z oczu, to z brzucha

Specjaliści z Cornell University zbadali związek między tym, co leży w naszej kuchni, a tym, jak wyglądamy. Okazało się, że grupa, która trzyma na wierzchu płatki śniadaniowe i słodzone napoje, jest średnio o 9-12 kg grubsza od tej, która tego nie robi.

Z kolei osoby, u których na blacie leżą owoce, ważą średnio o około 6 kg mniej. Wyniki badacze tłumaczą tym, że przeważnie podjadamy to, co jest pod ręką. My uzupełnimy ich wniosek o własne spostrzeżenie. Jeśli słodkie lub słone przekąski w ogóle znajdą się w domu, prędzej czy później z niego znikną. W końcu do szafki też nietrudno jest sięgnąć. Dlatego powinny pozostać tam, gdzie ich miejsce – na sklepowej półce.

 

 

 

Tyle, ile trzeba

Gdy jemy zdrową żywność, mamy tendencję do przejadania się – zwracają uwagę naukowcy. Przebadani przez nich ludzie uważali zdrowe jedzenie za mniej tuczące. Tymczasem każda żywność w nadmiarze spowoduje, że utyjesz. Podpowiadamy, jak łatwo kontrolować porcje, nawet najzdrowsze.  

Awokado 100 g (około połowy)

Dostarczy prawie 10 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 27% dziennej dawki błonnika.

Masło migdałowe

1 łyżeczka Sycąca kombinacja białka i tłuszczów, a do tego dawka magnezu i manganu.

Quinoa

 

50 g (nieugotowanej) Świetne źródło węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl