Zdrowotna moc: 62,49
Przez Jana Brzechwę i jego „kapusta – głowa pusta” lekceważona. A prawda jest taka, że mamy zdrowotny skarb dostępny w każdym warzywniaku. Smakuje i pomaga.
9. Sałata rzymska (surowa, smażona)
Zdrowotna moc: 63,48
Przypomina kapustę pekińską, ale jest od niej bardziej delikatna i – z pełnym szacunkiem – lepiej smakuje. Dość powiedzieć, że to właśnie ona w oryginale jest podstawowym składnikiem słynnej sałatki Cezara.
Zawiera luteinę chroniącą oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, witaminy A, C i z grupy B oraz kwas foliowy – szczególnie ważny podczas ciąży. Myć krótko, jak wszystkie sałaty.
8. Pietruszka (gotowana, surowa)
Zdrowotna moc: 65,59
I korzeń, i natka są doskonałe i w kuchni bezcenne. Natka ma 2 razy więcej wit. C niż cytryna; tony potasu z żelazem i olejki eteryczne maskujące np. zapach czosnku. A bez korzenia nie ma rosołu.
7. Sałata masłowa (surowa)
Zdrowotna moc: 70,73
W USA je się ją dla zdrowia, we Włoszech dla urody, a we Francji dla smaku. I każdy powód jest dobry. Znosi nieskończoną liczbę dodatków, ale nie lubi być polana sosem zbyt wcześnie. Lepiej dowiedz się, jak przyrządzać najlepszą sałatę.
6. Cykoria (surowa, gotowana, smażona)
Zdrowotna moc: 73,36
Zmniejsza wchłanianie tłuszczów, ma mało kalorii, poprawia cerę, oczyszcza z toksyn i przyspiesza metabolizm. Ciągle masowo niedoceniana, a szkoda, bo świetna.
5. Szpinak (surowy, gotowany, pieczony)
Zdrowotna moc: 86,43
Przez lata zmora naszych stołówek, ale to na szczęście przeszłość. Chroni przed miażdżycą i obniża ciśnienie. Jeżeli po opłukaniu wrzucisz liście do wody z lodem, zachowają kolor.
4. Burak ćwikłowy (gotowany, pieczony, kiszony)
Zdrowotna moc: 89,08
Zdrowotna siła buraka jest znana naukowcom od dawna: działa przeciwnowotworowo, poprawia jakość krwi i odporność, obniża cholesterol. Wypróbujcie sok z surowego – cudo!
3. Boćwina (surowa, gotowana)
Zdrowotna moc: 89,27
Burak liściowy minimalnie wyprzedził buraka ćwikłowego. Po odcięciu łodyg świetnie pasuje do sałatek na surowo, a na ciepło przygotowuje się go podobnie jak szpinak.
2. Kapusta pekińska (surowa, gotowana)
Zdrowotna moc: 91,99
Tu też niespodzianka, bo chyba nikt nie stawiał na poczciwą pekińską. A było przecież za co: już pół szklanki surówki z posiekanej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A odpowiedzialną za stan naszych zębów, kości, włosów, skóry, oczu i paznokci. Warto, bo jej niedobór to jakiś koszmar: od trądziku, przez łuszczycę, na łysieniu plackowatym kończąc. Auć...
1. Rukiew wodna (surowa, gotowana)
Zdrowotna moc: 100
Największa sensacja i bohaterka rankingu, warzywna Justyna Kowalczyk, bogini zdrowia i urody, 100 na 100 punktów! Badania potwierdziły, że jej regularne jedzenie spłyca zmarszczki, poprawia stan skóry, wątroby, trawienie, samopoczucie i zmniejsza ryzyko nowotworów. Można ją sobie wyhodować na parapecie lub w ogródku, bo nie wszędzie jest dostępna.