Jedz zdrowo! :)

Orzeźwiająca surówka à la salsa – idealny dodatek do wszystkiego

 

Składniki:

  • 2 średnie malinowe pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sok z cytryny (ilość dowolna- wedle uznania),
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • szczypior,
  • zioła i przyprawy: sól, pieprz, ulubiona mieszanka ziół (u mnie zielona czubryca).

 

Przygotowanie:

Warzywa myjemy dokładnie i siekamy drobno (pomidora dobrze wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Jeśli chcesz otrzymać sos to zachowaj sok z pomidorów. Jeśli wolisz surówkę to możesz go odlać.

Po posiekaniu warzyw dodajemy zioła i przyprawy, odrobinę oliwy, trochę soku z cytryny i mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Podajemy schłodzone z czym nam się podoba.  

 

 

 

 

 

Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg zielonych szparagów,
  • ok. 3 ogórki małosolne (jeśli nie masz może być i ogórek surowy),
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • zioła i przyprawy: sól, ulubiona mieszanka ziołowa (u mnie tzw. zielona czubryca),
  • olej ryżowy lub inny.

składniki na „majonez”:

  • ugotowana i ostudzona kasza jaglana,
  • mleko sojowe niesłodzone,
  • olej ryżowy,
  • musztarda,
  • sól i pieprz.

 

Przygotowanie:

Ziemniaki należy obrać i pokroić w większą kostkę. W misce posypać je obficie ziołami oraz nieznacznie polać olejem (im mniej tym lepiej). Dokładnie wymieszać ziemniaki tak, aby zarówno olej jak i przyprawy były równomiernie rozprowadzone. Ziemniaki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. W trakcie pieczenia przemieszać. Po 15 minutach ustawić termoobieg i piec jeszcze 5 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Ziemniaki powinny być zarumienione i gotowe do jedzenia.

Szparagi dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki, pokroić na kawałki. Gotować na parze (kilka minut, do miękkości). Ostudzić.

Umyć i posiekać koperek, umyć rzodkiewki i przygotować je do użycia (ja pokroiłam je na ćwiartki).

Do sałatki można użyć dowolnego, ulubionego majonezu roślinnego. Ja „ukręciłam” na szybko jaglano-sojowy. Należy zmiksować ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną z solą, odrobiną musztardy, niewielką ilością mleka sojowego. Otrzymamy gęsty krem, do którego wlewamy stopniowo olej, blendując całość na gładki „majonez”. Dopasowujemy konsystencję do swoich potrzeb.

W dużej misce mieszamy ostudzone ziemniaki i szparagi z resztą składników. Na koniec dodajemy „majonez” (niewiele) i ulubione przyprawy. Mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

 

 

 

 

Lekka sałatka na zdrowie – skarbnica witamin, szybka w przygotowaniu, sycąca

 

Składniki:

  • 15 g nasion chia,
  • 8 łyżek wody,
  • 1 łyżeczka chlorelli, która jest tu składnikiem smakowo kluczowym (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
  • 5 – 6 łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (suszone pomidory zmiksowane z niewielką ilością oliwy z oliwek),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 małe, surowe pomidory,
  • niewielki kawałek surowego ogórka,
  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g),
  • sól.

Przygotowanie:

Nasiona chia zalewamy wodą (w temperaturze pokojowej) i odstawiamy na 20 – 30 minut. Nasiona chia wchłoną wodę i powstanie „galaretka”.

Mieszamy wszystkie składniki: nasiona chia, pastę z suszonych pomidorów, pokrojony ząbek czosnku, wyciśnięte z soku i pokrojone pomidory (sok wyciskamy w dłoniach)*, pokrojonego w kosteczkę surowego ogórka, zgniecione w dłoniach tofu, chlorellę i sól. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu z pieczywem lub „piramidkami” zbożowymi (u nas bezglutenowe) lub przechowujemy w lodówce.

 

* Pomidory można wycisnąć gdyż ich sok może sprawić, że sałatka stanie się za bardzo płynna w swojej konsystencji. Szczególnie jeśli chcemy ją przechowywać i nie jemy od razu (sok można użyć do jakiegokolwiek innego dania). Jeśli nie lubisz skórek pomidorów, to można pomidory wcześniej sparzyć i obrać.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2025 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl